Inspirasjon

 

Kunst med ubegrenset opplag 

Ubegrenset opplag grafikk

Disse er ofte den minst kostbare typen kunst. De fleste er masseproduserte, ofte med lavere kvalitets papir og blekk som kanskje ikke varer så lenge som bedre grafisk kunst. Dersom bildet er populært, vil utgiveren fortsette å skrive ut bilder helt fram til etterspørselen avtar. Bildene blir vanligvis innrammet med passepartout og glass. Rimelige trykk er ofte innrammet dekorativt for å passe inn med dekoren i rommene de blir vist. På grunn av den lave kostnaden på trykkene kan du velge å ikke bruke konserverings innrammings materialer, men vær klar over jo høyere kvalitet på materialene jo lengre levetid får innrammingen uansett verdi på kunstverket. 

 

Kunst med begrenset opplag 

Begrenset opplag grafikk

Kunst med begrenset opplag har man mulighet til å øke verdien på bildene. Når kunstneren signerer og nummerer bildene vil de ha en tendens til å øke i pris. For å sikre at både dagens og de fremtidige verdier er beskyttet, er bevarende innramming anbefalt. Begrenset opplag er behandlet mer som original kunst i at de er generelt innrammet i en mer nøytral og klassisk mote.

Akvareller 

Akvareller

Akvarell malerier er generelt sammenfiltret og plassert bak glass eller akryl. Akvarell maling har en tendens til å være lys og luftig, og den har en gjennomskinnelig kvalitet. For å opprettholde utseendet bør man unngå passepartout og rammer som er mørke og tunge.

Tips: Akvareller er original kunst. Sørg for at de blir ivaretatt ved å bruke konserverings innrammingsmaterialer for å beskytte verdier og levetid.
 

Pasteller 

Pasteller er som kritt. Hvis du berører overflaten av pasteller kan det smøre utover. Det spiller ingen rolle om bildet er nytt eller gammelt. For å unngå dette må pasteller plasseres bak glass. Når en pastell har fått på en passepartout, kan den harde kanten på passepartouten etterlate et varig avtrykk i kunsten. For å unngå dette ligger ofte pasteller og flyter på toppen av en passepartout. Hvis den innrammede pastellen noensinne rister kan støv migrere fra kunsten til glasset eller støvet kan bli fanget mellom glasset og passepartouten. Du kan løse dette problemet ved å legge en ny passepartout med en åpning og en avstandslist mellom glasset og kunsten. Dette vil gi rom for støvet til å falle bak passepartouten der det ikke vil være synlig.

Tips: Unngå å bruke akryl belegg på pasteller. Akryl er mer utsatt for statisk elektrisitet og det statiske kan "dytte" støvpartikler fra pastellet og mot akrylet. Pasteller bør rammes inn med konserverende materialer. 
 

Plakater 

Plakat

Plakater er ofte sett ned på som noe dårligere enn andre typer utskrifter. Riktignok er noen trykt på tynt papir og det er brukt billig blekk. Mange plakater har den samme kvaliteten som kunst utskrifter. Istedenfor å bruke en billig "plakat" ramme kan du bruke samme passepartout eller  listverk som du ville bruke for andre typer kunst. Da er det stor sannsynlighet at plakaten blir fremhevet som et kunstverk hvis dette er ønskelig. 

Tips: Plakater, som annen kunst, bør ikke komme i direkte kontakt med glasset. Plakater er ofte innrammet uten passepartouter og du må be om avstandsstykker for å hindre glasset i å berøre forsiden av plakaten når det er innrammet for å ivareta det bevaringsmessige hvis det er aktuelt. 
 

Vitnemål / svennebrev / fagbrev

Vitnemål og fagbrev       Svennebrev
 
Når du vurderer kostnaden for en utdanning, er et diplom det dyreste stykke papir de fleste noen gang vil eie. Det skal være riktig beskyttet og presenteres ved hjelp av en god kvalitets innramming. Her finnes det ikke noen regler for tykkelse på ramme og man kan gjerne velge noe pompøst som lite og diskret. 

Tips: Bruk nøytrale passepartouter slik at de passer uansett hvor vitnemålet skal henge i årene som kommer.
 

Gamle dokumenter

Dokumenter

Denne kategorien gjelder for resten av papirvarer som kan rammes inn. Inkluderer bryllupsinvitasjoner, landskapskart og kalligrafi for å nevne noen. Enten de er i god stand eller ikke er det alltid best å bruke bevaringsmaterialer og teknikker som er med på å øke forlenge fremtidige degraderinger. Ellers bør man bruke samme type rammedesign som er anbefalt for annen grafikk på papir. 

Tips: Fillete kanter, riper og også manglende deler kan forbedre preget og gi hint til alderen på disse gamle dokumentene. Det er vanlig å la dem flyte på en passepartout slik at uregelmessighetene kan bli sett og nytt.
 

Fotoer 

Fotoer

Fotoer skrevet ut på papir kan rammes inn på samme måte som andre bilder. Man kan bruke passepartouter og rammer som bringer frem den unike personligheten i bildet. 

Tips: Vær klar over at bilder kan bli følsomme mot varme så noen vanlige monteringsteknikker fungerer ikke for dem. Det kan hende din rammemaker anbefaler hengsling av bilder de mistenker at de kan ha problemer med.